Boek
Nederlands

Mijn nachten met Spinoza : roman

Els Moors (auteur)
+1
Mijn nachten met Spinoza : roman
×
Mijn nachten met Spinoza : roman Mijn nachten met Spinoza : roman

Mijn nachten met Spinoza : roman

Els Moors brengt gedurende exact 48 dagen aan de hand van de 48 door Spinoza gedefinieerde affecten (impulsen tot handelen, zoals begeerte, hoop, afgunst, medeleven, wellust) getrouw verslag uit van alle gebeurtenissen in haar eigen leven.
Titel
Mijn nachten met Spinoza : roman
Auteur
Els Moors
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2021
344 p.
ISBN
9789029543422 (paperback)

Besprekingen

Te bestrijden met seks

Els Moors voert de lezer mee door een zomer vol spijt en verdriet na haar breuk met haar anonieme minnaar.

'Wellust is een begeerte en liefde tot geslachtsgemeenschap.' Dat noteert Spinoza in zijn Ethica (1678) . Naast wellust zijn de hartstochten verlangen, begeerte, droefheid, wanhoop en nog een aantal zaken die we nu 'gevoelens' noemen. Spinoza houdt een pleidooi om die hartstochten in te tomen met verstand, deugd en rede, terwijl de hedendaagse mens, opgegroeid met de negentiende-eeuwse idee van romantische liefde, er geheid van op hol slaat. Zo ook Els Moors (45), die in 2018 Dichter des Vaderlands werd. Ze neemt in Mijn nachten met Spinoza wanhopig, droef, wellustig en verlangend afscheid van haar grote liefde, de anonieme Duitse schrijver H., tweeëntwintig jaar ouder en getrouwd. Acht jaar zijn ze minnaars en schrijven elkaar iedere dag, tot hij een punt achter hun geheime affaire zet: hij besluit bij zijn vrouw te blijven en heeft bovendien een nieuwe minnares.

Aan de hand van Spinoza's hartstochten stelt Moors haar gevoelsleven in 48 hoofdstukjes te boek en voert de…Lees verder

Mijn nachten met Spinoza

Eerste zin. Het is kwart voor elf en voor de dag goed en wel begonnen is, ben ik al door zo veel zaken of aandoeningen van de begeerte gedwongen om iets te doen dat het me op dit moment belachelijk voorkomt om het allemaal een voor een op te schrijven.

 

 

 

Wanneer de vertelster van Els Moors’ nieuwe roman van H. te horen krijgt dat hij hun relatie wil beëindigen, breekt er iets in haar. Opeens is alles belachelijk, kan ze nergens nog genoegen in vinden en is ze woedend dat ze moet blijven leven. Zo hoopgevend was die relatie nochtans niet. Acht jaar lang pendelde ze om de zoveel tijd tussen Brussel en Keulen om daar een hotelkamer te delen met de 22 jaar oudere schrijver H., die wel zei van haar te houden, maar te beroerd was om zijn gezin voor haar te verlaten. Tot die laatste keer dus, toen hij zei definitief voor zijn gezin te kiezen. Om de dood af te wenden neemt de vertelster zich voor iedere dag zes pagina’s over haarzelf te schrijven, opgehangen aan de 48 affecten die Spinoza in zijn Ethica behandelt. Vandaar de titel van de roman, Mijn nachten met Spinoza , en de hoofdstuktitels die rechtstreeks van de Nederlandse filosoof afkomstig zijn, zoals: ‘Woede is een begeerte die ons uit haat aans…Lees verder

De Nederlandse filosoof Spinoza (1632-1677) behandelt in zijn werk Ethica achtenveertig zgn. affecten. Dat zijn begeertes, impulsen tot handelen, zoals bijvoorbeeld verontwaardiging, afgunst, hoop en verlangen. In deze filosofische roman gebruikt de Vlaamse auteur Els Moors de affecten uit de Ethica om – na de beëindiging van een liefdesrelatie – verslag uit te brengen van de gebeurtenissen in haar eigen leven. Spinoza kent een sleutelrol toe aan de menselijke ratio en behandelt de emoties op een bijna wiskundige manier. Dit maakt het de schrijfster mogelijk haar eigen gevoelens en gedachten minutieus te beschrijven en te ontleden. In elk van de 48 hoofdstukken in deze autobiografische roman staat een affect en de definitie die Spinoza daaraan gaf centraal. Alleen al de beschrijvende hoofdstuktitels stemmen tot nadenken. Het resultaat is een eerlijk en openhartig zelfonderzoek dat een basis vormt voor de verwerking van het verlies. Het boek vormt ook een persoonlijk verslag van een z…Lees verder

Over Els Moors

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Kritzolina

Els Moors (Poperinge, 16 juli 1976) is een Vlaams dichteres en prozaschrijfster.

Moors studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit Gent. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam en volgde de nieuwe opleiding Tekst en Beeld aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze woont en werkt in Brussel.

Werk

In 2006 debuteert Moors met haar dichtbundel er hangt een hoge lucht boven ons bij de Nederlandse uitgeverij Nieuw Amsterdam. Hierin alterneert ze tussen zwaarte en lichtheid in toon en thematiek. Schijnbaar dagelijkse taferelen worden getransformeerd tot "een nieuwe werkelijkheid". In 2008 verschijnt haar eerste roman Het verlangen naar een eiland bij dezelfde uitgeverij en in 2010 met Vliegtijd drie verhalen en een brief. Haar tweede dichtbundel, Liederen van een kapseizend paard, verscheen in 2013 zowel bij Nieuw Amsterdam als bij de Vlaamse uitgeverij het balanseer.

Moors publiceerde eerder gedic…Lees verder op Wikipedia