Boek
Nederlands

De band van het bloed

Wilbur Smith (auteur), Els Franci-Ekeler (vertaler)
Tussen een blanke grootindustrieel en zijn vrouw ontstaat een verwijdering als de man kiest voor het blanke bewind en de vrouw zich inzet voor het ANC in de strijd tegen de Apartheid.
Extra onderwerp
AVO
Titel
De band van het bloed
Auteur
Wilbur Smith
Vertaler
Els Franci-Ekeler
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Rage
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2008
653 p.
ISBN
9789022551486 (paperback)

Besprekingen

Derde roman over de Zuid-Afrikaans Courtneys, vervolg op 'De kracht van het zwaard'*. Deze roman van de in Rhodesië geboren Wilbur Smith, speelt zich geheel in Zuid-Afrika af. Hoofdpersonen zijn Shasa Courtney, een blanke grootindustrieel en een fanatiek voorstander van de apartheidspolitiek en zijn vrouw Tara, die sympatiseert met het ANC en de zwarte strijd voor gelijkberechtiging. Naarmate de intrige zich ontwikkelt groeit de kloof tussen hen. Shasa wordt een van de kampioenen van de blanke overheersing en Tara geeft zich met lichaam en ziel aan de militante, zwarte ANC-leider Moses Gama. Een boek volgens de beproefde bestseller-receptuur: portie liefde, portie haat, portie seks, portie geweld. Paperback, normale druk, volle bladspiegel.

Over Wilbur Smith

CC BY 2.0 - Foto van/door wilbur smithjimincairns

Wilbur Addison Smith (Broken Hill, 9 januari 1933 – Kaapstad, 13 november 2021) was een Zuid-Afrikaans schrijver wiens romans zich voornamelijk in Afrika afspelen.

Levensloop

Smith werd geboren in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia) en genoot zijn opleiding in Zuid-Afrika waar hij Michaelhouse en Rhodes University doorliep. Zijn eerste roman schreef hij terwijl hij werkzaam was voor de Salisbury Inland Revenue, de Rhodesische belastingdienst. Later woonde hij vooral in Londen maar hij voelde zich nog steeds sterk verbonden met de mensen en natuur van het Afrikaanse continent.

Smith overleed op 88-jarige leeftijd thuis in zijn woonplaats Kaapstad.

Bibliografie

Ballantyne-serie

  • 1980 A Falcon Flies; ook: Flight of the Falcon; (Ned. vert.: 1982; De klauw van de valk; door: Hugo Kuipers)
  • 1981 Men of Men; (Ned. vert.: 1982; Lees verder op Wikipedia