Livre
Néerlandais

Kleine dagen : novelle

Bernard Dewulf (auteur)

Kleine dagen : novelle

Genre:
Titre
Kleine dagen : novelle
Auteur
Bernard Dewulf 1960-2021
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 2010
186 p.
ISBN
9789045015798 (paperback)

Commentaires

Literaire pareltjes in 'Kleine dagen' van Bernard Dewulf

Zelden schrijven vaders over zichzelf als vader of over hun relatie met hun opgroeiende kinderen. Een opvallende uitzondering is de dichter en essayist Bernard Dewulf.

Dewulf vrolijkte met zijn poëtische columns in De Morgen jarenlang menige ochtend van de lezers op, of zette minstens aan het denken. In 2006 verscheen een selectie van die columns onder de titel Loerhoek. "Waarom ik altijd over die kinderen schrijf. Omdat ze licht geven. Vuurvliegjes zijn het, zoemend - en zeurend, zeker - door mijn bestaan. Dwars door alle onoplosbare metafysica en prullaria in het grote hoofd heen bewegen ze zich, met een lichtvoetigheid die ik me herinner als een droom. Ook dat doen ze: mij herinneren aan een voorbije gewichtsloosheid." Schitterende zinnen over die kwetsbare jonge wezentjes die voor onze neus razendsnel veranderen, hoewel veel ouders het niet zien.

In zijn nieuwe boek Kleine dagen gaat Dewulf door op dezelfde thema's. De vader die weemoedig zijn omgeving observeert, z…Lire la suite

Bernard Dewulf is vooral bekend als dichter en essayist, maar ook als prozaschrijver heeft hij zijn merites. Als vaste columnist van De Morgen maakte hij furore met persoonlijke en poëtische columns die niemand onberoerd lieten. Of je hield van deze stukjes, of je hekelde de soms wollige schrijfstijl. De reacties op zijn gedwongen vertrek bij de krant waren even verdeeld. Velen treurden, anderen juichten. Kleine dagen bundelt net als voorganger Loerhoek korte prozastukken en columns. Inspiratiebron is zijn dagelijkse omgeving: het huishouden, zijn vrouw en vooral zijn opgroeiende kinderen. Schrijvers die zo openhartig en ontroerend zijn over hun vaderschap, zijn op een hand te tellen. De betreurde Martin Bril deed het, maar op een lichtvoetigere wijze. Bij Dewulf voel je tussen de regels levensvreugde, maar ook een mild verdriet om wat nog komen zal. Het is de attitude van de dichter die weent om 'bloemen in de knop gebroken', de mijmerende observator die beseft d…Lire la suite
Bundel met poëtische en subtiele teksten die eerder in het Vlaamse dagblad De Morgen verschenen. In de alledaagse, kleine en rustige wereld die de dichter en essayist Dewulf (1960) hier beschrijft, gebeurt ogenschijnlijk niets wereldschokkends. Kinderen groeien op en gaan op kamp, wachten op het grote feest en spelen voetbal. Een vrouw gaat op reis en wordt gemist ondanks de overdaad aan vaderliefde. Er moet onderhandeld over speelgoed, verliefdheid en alleen naar school fietsen. De gewone dingen uit het leven worden verteld vanuit de blik van een dichter, vol verwondering. En door die blik worden de alledaagse dingen meer dan gewoon. Ze worden groots en universeel, zoals dat zelden in proza het geval is. 'Kleine dagen' is een wonderlijke combinatie van rake observatie, uitgepuurd proza en poëtische woordkeus. Paperback; normale druk.

À propos de Bernard Dewulf

Bernard Dewulf, né le 30 janvier 1960 à Bruxelles (Belgique) et mort le 23 décembre 2021 à Anvers (Belgique), est un poète, essayiste, dramaturge et chroniqueur belge flamand.

Biographie

Bernard Dewulf étudie la philologie germanique. Des poèmes sont déjà publiés avant la parution de Waar de egel gaat dans divers magazines littéraires. Il acquiert une renommée publique en 1987 lors de la publication de recueil collectif de poèmes Twist met ons, avec des poèmes de Dewulf lui-même, Dirk van Bastelaere, Charles Ducal et Erik Spinoy. En 2006, il publie le recueil de poésie Blauwziek.

En 2001, le recueil d'essais Bijlichtingen: kijken naar schilders est publié. Cet ouvrage rassemble…En lire plus sur Wikipedia