Veel gestelde vragen over de bib

Op deze pagina vind je praktische informatie voor jou als bibgebruiker terug. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet contact met ons op te nemen.

Hoe kan je lid worden van de bibliotheek?

Om boeken uit te lenen moet je lid worden van de bibliotheek. Voor de inschrijving breng je best je identiteitskaart mee. Het lidmaatschap is gratis voor onder achttienjarige, vanaf 18 jaar kost het € 2 per jaar.

Betalen kan zowel cash als met Bancontact.

Verhuis je?
Een nieuw e-mailadres of een ander telefoonnummer? Gelieve elke adreswijziging
via de website, via e-mail, telefonisch (02 502 35 44) of aan de balie door te geven.

Bibliotheekkaart

Als je je inschrijft, krijg je een bibliotheekkaart.

Deze kaart is strikt persoonlijk en is geldig in de 20 Nederlandstalige bibliotheken in Brussel. Let wel: de reglementen van de bibliotheken kunnen verschillen.

Ben je je kaart kwijt?
Meld dat zo snel mogelijk aan de balie van je bibliotheek dan blokkeren we je kaart zodat misbruik voorkomen kan worden. Een nieuwe kaart kost 2 €.

Uitlenentermijn

Hoe lang mag ik de boeken houden? Kan ik de leentermijn verlengen?

De leentermijn is drie weken.

Je kunt de leentermijn twee keer verlengen, telkens met drie weken. Dat kan wel alleen als een werk niet gereserveerd is door een andere gebruiker.

Verleng je materialen bij voorkeur via de website. Verlengen via e-mail, telefonisch en persoonlijk aan de balie kan ook.

Uitlenen aantal

Hoeveel boeken mag ik uitlenen?

Je kunt maximum 10 boeken per bibliotheekkaart lenen.

Beschadiging of verlies

Wat als ik het geleende boeken beschadig of verlies?

Draag zorg voor de geleende boeken want je bent er verantwoordelijk voor. Bij verlies, volledige of gedeeltelijke beschadiging of diefstal betaal je de aankoopprijs van het boek.

Zijn er beschadigingen aan het materiaal dat je wilt lenen? Meld die dan meteen aan het bibliotheekpersoneel.

Waar en wanneer kan ik de geleende materialen terugbrengen?

Tijdens de openingsuren breng je de materialen terug aan de balie.

Kom je langs buiten de openingsuren?
Dan kun je de geleende materialen inleveren via de inleverbox.

Als je je e-mailadres opgeeft bij de inschrijving, dan krijg je enkele dagen voor het verstrijken
van de uitleentermijn een automatische herinneringsmail.

Laattijdig terugbrengen

Wat als ik de materialen te laat terug breng?

Breng je de geleende boeken niet voor de vervaldatum terug dan betaal je te laat-kosten van € 0,05 per boek per dag.

Als je de boeken niet op tijd terugbrengt, krijg je een aanmaning, eerst via e-mail (gratis) en dan via aangetekende brief (€ 8). Als je geen e-mailadres opgegeven hebt, krijg je een brief (€ 1).

Kan ik materialen reserveren?

Wil je een boek lenen maar is het uitgeleend aan een andere gebruiker? Dan kun je dat
geleende werk gratis reserveren.

Reserveer bij voorkeur via de website door een profiel aan te maken op Mijn Bibliotheek of aan de balie tijdens de openingsuren.
We verwittigen je zodra het boek beschikbaar is.

Je kunt ook nietuitgeleende boeken reserveren.

Online diensten

Wat is "Mijn bibliotheek"?

Met de Mijn Bibliotheek dienst kun je van thuis uit je uitleningen bekijken, de uitleentermijn verlengen en je leenhistoriek bekijken.
Hoe dit precies werkt kun je nalezen op onze help-pagina.

De bibliotheek heeft ook digitale collecties die je van thuis uit kunt raadplegen. Om de online diensten te kunnen gebruiken moet je een Mijn Bibliotheek profiel hebben. Als je nog geen profiel hebt, lees dan hier hoe je er één kunt aanmaken.

Elders lenen

Kan ik materiaal aanvragen uit een andere bibliotheek?

Is een item bij ons niet beschikbaar, maar vind je het wel in een andere bibliotheek terug, dan kun je dit laten overkomen naar onze bibliotheek.
Gebruik dit formulier om je aanvraag te plaatsen.

Het is niet zeker dat de andere bibliotheek het materiaal wil uitlenen. Je krijgt een bericht van ons ongeacht de uitkomst.
Voor deze dienst vragen we een tussenkomst in de transportkosten van € 2.

Aankoopsuggestie

Kan ik een aankoopvoorstel doen?

Vind je iets niet terug in onze catalogus en wil je dat de bibliotheek dit materiaal aanschaft?

Gebruik dan ons aankoopsuggestieformulier.
Onze aankoopverantwoordelijken beslissen of ze ingaan op het verzoek.

Je krijgt een bericht van ons ongeacht de uitkomst.

Bibliotheekreglement

Waar kan ik het bibliotheekreglement raadplegen?

Hier kan je het volledige bibliotheekreglement raadplegen.